12.1.09

ATUREM LA GUERRA: PAU A PALESTINA

Tenim pendents tants temes per resoldre, tants serrells que pengen que ja estan desfilats i bruts, tantes portes mig obertes o mig tancades, segons com es vulgui mirar, i que només deixen passar pols i corrents d’aires que ens refreden.
I malgrat tot, no hi ha manera de posar fil a l’agulla i començar a treballar, se’ns en va la força per la boca, tot ho reduïm a fantàstics discursos i declaracions, que molts cops voregen l’absurditat i amb això ja en tenim prou. Estem pendents del que passa a tot el món, llevat del que passa a casa nostra, ens fem partícips de totes les causes del món i com més absurdes i llunyanes millor, mentre deixem que se’ns caigui la teulada de casa i s’esquerdin els fonaments. Potser caldria desar l’estètica al calaix, començar a mirar-nos el melic i decidir que, ara per ara, nosaltres som el que més ens importa, una mica d’egoisme convé, i que quan la nostra situació estigui resolta i la nostra solidaritat pugui ser realment efectiva, treballarem pels altres.
Mentrestant, ni fem ni deixem fer, i el futur se’ns escola entre els dits que sostenen les pancartes solidàries.Criticar una guerra és normal, combinar realitat i odi, no.
La crítica en temps de guerra és normal. Es critica a l'Índia i el Pakistan pel conflicte de Catxemira, es critica a espanya pel que fa als bascos, es critica als txetxens de Rússia i els anglesos en el període de acusat conflicte amb Irlanda. Però quin d'aquests països ha estat objecte alguna vegada d'acusacions permanents de ser un país racista, agressiu, àvid de sang de nens, nazi?
Potser només els USA siguin perseguits per l'estigma permanent. Però cap país, excepte Israel, és objecte de l'odi constant a compte del conflicte en el qual es troba: cap altre país veu qüestionada la seva existència en els debats, cap altre país veu posada en dubte la seva legitimitat, cap altre país veu seus líders sistemàticament satanitzats, cap altre país veu als seus soldats titllats d'assassins, cap altre país veu als seus líders representats amb sang en els diaris i televisions de tot el món.
Com tots, procuro estar informat de la realitat i contrastar al màxim (fins allà on el temps i els meus coneixements em permeten) les opinions radicalments oposades que ens arriben.
Llegir, entrendre i valorar unes i altres postures i plantejaments, per després pendre partit. Perquè a la vida sempre has de prendre partit per una o altra opció. Per la parella que esculls, l'equip de futbol al que ets fidel 0 els pantalons que et compres a les rebaixes.
Això no treu que puguis dialogar, riure i compartir amb aquells persones que no aguantes o pensen radicalment diferent que tu.. Entre persones això és possible. Potser entre pobles, no.
Israel va desocupar Gaza crec que al 2005, en la teoria de "territoris per pau". Gaza havia estat ocupada desde 1967 quan diversos païssos arabs van llençar un atac sorpresa simultani sobre Israel, amb la voluntat de destruïr el projecte sionista.
Hamas es va fer rapidament amb el control polític i efectiu de Gaza. En durs enfrontaments amb AL Fatah van matar sumariament dirgents polítics i militar palestins. Qui els finança i dirigeix és basicament l`Iran, un fet tan evident que no desmenteixen ni ells mateixos. En la seva escriptura fundacional es marca que el seu objetiu irrenunciable és la destrucció d`Israel.Hamas s`enorgulleix d`haver organitzat atemptats terrorites de tots tipus. I molt especialment de llençar uns coets cada cop més sofisticats sobre Israels. Estem parlant de moltes dotzenes cada dia, durant ja fa més de tres anys. Situen les rampes de llençament volgudament en zones urbanes , especialment darrera de blocs d`edificis. De manera que si els avions Israelians les localitzen i destruiexen, sigui fent mal a la gent que hi viu (palestins¡¡).La seva acció militar més agosarada va ser entrar de nit i Israel i segrestar dos soldats que crec que ja han tornat morts, possiblement després de ser torturats. Aquesta acció va provocar que Israel envaïs el sud del Liban el 2007. I alla es va produir la tragèdia de que Hamàs s`en va sortir molt bé.
Jo no crec que es pugui demanar a Israel que aguanti indefinidament una pluja DIARIA de coets sobre població que viu legitimament i pacifica. Que tard o d`hora reaccionarien era evident. Els de Hamas esperaven que ho fessin malament com al sud del Liban al 2007. Però potser això era temptar massa la sort.
Hi ha qui diu que la resposta d`Israel hauria de ser proporcionada. Que vol dir això? tirar algunes bombes pero poques? o fluixetes? En una guerra la única proporció que es busca és la derrota total del`enemic. Evidenment tota guerra és un crim a la inteligència i una salvatjada inexplicable. Però la guerra ha estat sempre així. (sempre penso en l escena inicial de 2001).No olvidem per tant que :
a) aquest conflicte, d aquestes setmanes, l`ha provocat de manera deliberada Hamas i Iran.
b)Han utilitzat conscientment i volguda la població civil com a escut humà.
c) comptaven, crec jo, amb una intervenció com la del 2007 al Liban.
I ara jo crec que sera diferent. Israel han decapitat ja gran part de la cupula de Hamas i no pararan fins destruir tota la organització terrorista a Gaza. I sera un drama que només esta començant, perque ara si que volen acabar la feina. Tot plegat és trist , molt trist. Perque molts de que moriran són inocents que no han tingut oportunitat de construir la seva vida.I qui s`ho mira com qui es mira el tauler d`un joc és el gran fill de puta de Ahmadineyad. Un criminal de la talla d`un Hitler o Stalin. I és per això que Israel vol deixar.li clar al president d`Iran que vagi amb molt de compte.
Per tant tenim drama a Gaza encara per setmanes, i el Tsahal instalat probablement per anys.I compte que Peres no doni l`Ok a la seva aviació per destruir les instal.lacions nuclears d`Iran. Crec que el temps que necessiten son 15 minuts des de la trucada del primer ministre fins que bombes d`Israel explotin en territori Iranià.
És molt puta la guerra. Espero que la guerra a Gaza acabi ben aviat. Però recordem que arreu del món hi ha desenes més de conflictes armats que provoquen la mort de milers i milers de persones. També vull que tots aquests conflictes s'acabin.