9.1.09

MEREIXEM UNA ALTRA MANERA DE FER.

LES FAMÍLIES I LES EMPRESES PATEIXEN LA CRISI ECONÒMICA.

FETS:
*Apujada de les tarifes del transport públic: L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha decidit augmentar per a l’any 2009 les tarifes del transport públic una mitjana del 4,75%. La T-10 que és el sistema de validació més utilitzat pels ciutadans creix, però, un 6,9%, un augment sense precedents. La Generalitat no té cap problema en decidir aquest increment que hauran de pagar els ciutadans, i en canvi és incapaç de fer complir al Govern de l’Estat els seus compromisos per al finançament del transport metropolità de Barcelona. Cal recordar que l’aportació del Govern de l’Estat als Contractes Programa de l’ATM ha passat del 36% en
el període 1998-2001 al 24% en el darrer contracte subscrit 2007-2008.
*Apujada dels bitllets de Rodalies i Mitja distància RENFE: Malgrat el mal servei que RENFE ofereix als ciutadans, amb constants retards i cancel.lacions de combois, no ha tingut cap problema en decidir un increment de les tarifes aplicables el 2009 un 6,2% per rodalies dos punts més que l’augment que s’aplica al TGV, i un 5% pels bitllets de mitja
distància.
* Apujada dels peatges de les autopistes: La Generalitat ha decidit
incrementar per al 2009 el peatge de les autopistes una mitjana del 4,6%
en motocicletes i turismes, i s’arriba a increments, en determinats trams,
superiors al 6%. Es torna a incomplir allò que va acordar el Grup de
Treball de Peatges en el sentit de no repercutir en cap cas als usuaris els
increments d’IVA no assumit fins avui.
Per contra no hi ha cap reducció significativa dels peatges a cap dels trams de les autopistes catalanes. Quant als peatges de les autopistes de titularitat de l’Estat, l’increment se situa a l’entorn del 4,4%.
* Apujada del rebut de la llum: El procés de liberalització ha provocat
que les actualitzacions de la tarifa de la llum es facin cada tres mesos. Aquest fet ha provocat que en el 2008 el rebut de la llum hagi crescut molt per sobre del que ho feia l’IPC,
concretament un 8,9%. Per al primer trimestre de 2009, el rebut creixerà un 3,5%.
*Apujada del rebut de l’aigua: La combinació de l’augment del 8,3% respecte 2008 de la tarifa metropolitana de l’aigua i de l’increment del 5,3% del cànon de l’aigua aplicat per la Generalitat, provoca que el rebut mitjà de l’aigua s’apugi l’any 2009 un 7%.
Mentre que el proper 2009 a Catalunya les famílies poden patir més dificultats per arribar a final de mes i les empreses poder veure agreujats els seus problemes de liquiditat per tirar endavant, els integrants del Govern tripartit PSC, ERC i ICV van aprovar un Pressupost de la Generalitat per a l’any 2009 en el qual:
_ Es congelen els imports dels ajuts per fill a càrrec. És a dir, entre 2008 i 2009, l’augment és de 0 €.
_ Els ajuts complementaris a les pensions de viduïtat creixen 1 € al passar de 44 a 45 €/mes.
_ L’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya s’incrementa un 2%.
_ La inversió en residències per a gent gran, centres de dia i programes d’atenció a persones en situació de dependència disminueix un 25%.
_ El programa d’atenció a la gent gran en situació de dependència disminueix un 23% respecte el 2008.
_ Es rebaixa el pressupost destinat a la promoció de l’autonomia personal (les ajudes tècniques passen de més de 15.000 a només 9.000 beneficiaris).
_ Les beques i ajuts a l’estudi es redueixen un 10,3%.
_ Es segueix augmentant la pressió fiscal amb 4 noves taxes, més fets imposables i increments de tarifes que afecten directament l’activitat productiva.
_ No es redueix pràcticament la despesa de funcionament de la mateixa Generalitat.
_Es redueixen les despeses en administració i serveis generals en 45,9 milions d’euros. Què significa aquesta xifra comparada amb un pressupost de 37.000 milions d’euros?
_ Augmenta la despesa en estudis i treballs tècnics de tot el sector públic.
_ No hi ha cap partida pressupostària per desenvolupar el Pacte Nacional de Recerca.
Aquestes mesures no donen resposta a les necessitats de les persones amb rendes més baixes, ni a les situacions de pobresa; ni a les famílies amb infants.
Confirmen l’aturada del desplegament de la Llei de dependència i la reducció de les inversions per la promoció de l’autonomia personal.
Aquestes mesures no donen resposta a les necessitats de les empreses i dels sectors productius sobretot les PIMES- amb més dificultats i més vulnerables als efectes de la crisi.



CONCLUSIONS:
_ Els socialistes que governen el govern de l’Estat i les principals institucions catalanes ( Generalitat, tres de les quatre diputacions, les entitats metropolitanes i els principals ajuntaments metropolitans) amb la col.laboració d’ERC i ICV, han adoptat un seguit de mesures que provoquen un augment de les despeses en serveis bàsics i un augment de la pressió fiscal que bàsicament afecta les famílies amb més dificultats per arribar a final de mes i les PIMES.
_ Poc els importa el context de crisi en què es troba l’economia en general i les famílies catalanes en particular.
_ Poc els importa que cada vegada hi hagi més famílies amb dificultats per arribar a final de mes.
_ Poc els importa que moltes famílies tinguin un membre en situació d’atur.
_ Poc els importa els greus problemes de moltes empreses -sobretot les PIMES-, de diversos sectors per tirar endavant.
_ Poc els importa que les mesures per donar liquiditat a les empreses no hagin arribat a les empreses i menys a les PIMES.
_Els partits polítics que governen en la majoria d’institucions que en aquest moment de crisi econòmica estan posant en marxa bàsicament quatre tipus de mesures:
1) Reducció/Congelació de la despesa social.
2) Manteniment de les despeses de funcionament –despesa corrent i sous- de la pròpia administració.
3) Augment de la pressió fiscal.
4) Augment dels preus dels servei bàsics.



ELS CATALANS NECESSITEM UN ALTRE TIPUS DE MESURES. Mesures que haurien de servir per augmentar la liquiditat del País, augmentar la nostra productivitat, augmentar l’austeritat del Govern i augmentar els ajuts per a les famílies i empreses que ho tenen difícil per tirar endavant.
CATALUNYA MEREIX UNA ALTRA MANERA DE FER.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Qui s’estigui estranyant per haver superat la xifra dels tres milions d’aturats que s’esperi a veure la del 31 de Desembre vinent, i és que quan les coses poden anar malament al final hi acaben anant i més si, com ens passa aquí, no hi ha remei per a la malaltia.
I el més curiós de tot plegat és que les nostres autoritats només poden contemplar el fenomen, elaborar les gràfiques corresponents i llençar-nos la mentida que ben aviat, d’aquí a l’estiu, la situació donarà un gir i remuntarà, poca cosa més.
El cercle viciós en el que ens hem instal·lat és una màquina de destruir ma d’obra ben engreixada, especialment aquí a on els dos sectors que ens aguantaven les festes i les xerinoles, a saber, construcció i derivats i el turisme i olé, han fet fallida estrepitosament i a on els molts que viuen ja del subsidi d’atur des de que han pogut comprovar el difícil que és que et toqui la loteria, han deixat de pagar les hipoteques que varen subscriure alegrement i han frenat el consum en sec.La cançó que més s’escolta és la d’una crisis que fa poc més d’un any ningú preveia i front la que tothom es tapava els ulls amb l’esperança vana de foragitar-la, però heus aquí que ha arribat i amb el pas més ferm que mai.
Els qui fa més d’un any proclamàvem el convenciment de que això acabaria passant ja no som malastrucs ni anti patriotes, perquè ara un cop la tenim a sobre, no hi ha ningú que no ho hagués avisat!!!.
I ens continuem enganyant en creure que això passarà ben aviat. En honor a la veritat encare queda tocar fons i començar a aixecar el cap, fet i fotut cap el 2011 essent força optimistes.

resnoesmesqui ha dit...

PROPOSTA


Des de la humilitat voldria fer una proposta a tots els blogcaires torrencs:

El proper dilluns i durant una setmana penjar als blogs, als facebooks i a on faci falta, una petita i resumida frase que ens permeti posar el nostra grà de sorra per aturar la bestialitat que s’està patint a Palestina

La frase podria ser la següent:


ATUREM LA GUERRA: PAU A PALESTINA