31.3.09

Passos enrere, espanyolitzar Euskadi.

Les negociacions han acabat, i Patxi López serà Lehendakari. Els sociates han aconseguit que els populars s'abstinguin de tocar massa els collons i de presentar o recolzar mocions de censura, i a canvi, obtindran la presidència de la cambra, ostentada per una senyora que no sap parlar euskera i la lliure elecció de llengua per part dels pares a les escoles basques.
Encara no estan al Govern i ja plantegen obertament el procés d'espanyolització que volen implantar al País Basc.
Un procediment amb forces similituds amb el que el PSOE de Catalunya i els seus socis de Govern, estan utilitzant a Catalunya.
Arrancar crostes als mitjans públics de comunicació, reforçament del castellà i rellançament del paper de les institucions centrals de l'Estat per acabar assimilant el fet diferencial i així espanyolitzar-lo.
No és estrany que ens agermanem molts cops amb el poble basc. Tenim moltes coses en comú i l’agenda mediàtica dia rere dia ens copsa les similituds. Hi ha sectors però que fugen de les comparacions i protagonitzen el pànic a mitificar altres cultures.
La societat basca és molt diferent a la catalana però és ben cert que a les dues els hi ha tocat viure penúries semblants. Històricament s’ha lluitat per dissoldre la personalitat d’aquests territoris i sovint s’ha tallat les ales a qui podia volar més alt.
Avui les dues amb majoria nacionalista, veuen com se’ls hi ha tret de les mans allò que democràticament havien aconseguit, guanyar unes eleccions.
A les nostres terres la ideologia sectària de les esquerres i el no saber perdonar van engendrar un pacte de perdedors. A Euskadi però, la putrefacció política ha estat més evident i un pacte anti natura, PP-PSOE ha ofegat la raó i la llibertat.
A Euskadi aquest proper mes d’abril es cometrà un nou delicte contra la democràcia.
El poble basc aviat veurà com la seva llengua gira cua i torna enrere. Aquest dimecres el PSOE i el PP basc aprovaran un acord per tal que els funcionaris del país no necessitin tenir coneixements d’euskera. Rebaixaran també els minuts televisius d’aquesta llengua i aplicaran una reforma lingüística a les escoles.
Per si això fos poc, aquest proper mes d’abril un nou pacte de perdedors usurparà una victòria política. A finals d’abril el socialista Patxi López serà investit com a lehendakari i tots serem testimonis dels pocs valors que tenen els artífex del pacte.
Mentre tant, igual que els catalans la majoria del poble basc haurà de romandre en pau sumant nacionalistes, sumant independentistes i esperant el dia en que podrem passar a ser patriotes.
La situació i les característiques són molt diferents aquí que a Euskadi, però la notícia m'ha fet pensar si aquest model no es podria repetir a Catalunya, amb un PSC cada cop més PSOE i amb un PP amb ànsies de poder a Catalunya i amb ganes de rascar la crosta nacionalista que ho cobreix tot. Us ho imagineu?
No sé si Ciutadans o hipotèticament UPyD participarien a l'acord, però amb això de l'elecció de llengua a les escoles, com a mínim, tindrien motius per ballar una sardana, una que tingui la lletra en castellà, això sí.

Un procés que tindria que fer obrir els ulls d'una vegada al nacionalisme català , per adonar-se que amb espanya ja no s'hi pot confiar.
S’apropen temps de planificar i amb això ens hi juguem el futur.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Algu dubte que si aqui hi hagues una majoria PSOE-PP hi hauria el tripartit?
Potser s'hauria de publicitar una mica més i recordar que els llops s'alien per saquejar el galliner!

Anònim ha dit...

Ara tothom s' ha tret la màscara i ja sabem a què i a qui ens haurem d' enfrontar a les properes eleccions.

Anònim ha dit...

A nosaltres (CiU) se’ns ha criticat fins a la exasperació, el pacte que en el seu dia vam fer amb el PP (pacte del Majèstic), quan aquest pacte va aportar una estabilitat d’un Govern que havia guanyat les eleccions, així com contrapartides econòmiques i traspassos de competències (Mossos d’Esquadra) .
Ara els que abans ens criticaven tant, són els primers que corren a les mans del PP per sumar una majoria que no representa la voluntat majoritària del País Basc. Dic això, al fer la suma fàcil de vots nacionalistes, incloent els que és van abstenir per no poder votar una llista il·legalitzada amb pretextes dubtosos.
Segur que aquest tema pot ser qüestionat, però crec que el que té dos dits de front es pot adonar que aquesta democràcia està en hores baixes.

Anònim ha dit...

Com diu ma mare, la ignorància és atrevida
A dia d'avui, qui pacta amb el PP és el PSOE. Avui a Euskadi, demà a Madrid per la nova llei electoral, la llei que esborrarà del mapa TOTES les formacions nacionalistes no espanyoles
A Catalunya, el 2003, la gent va votar alternança o va votar pacte nacional? I a Euskadi, està segur l'analfabet funcional del Montilla que la gent volia alternança (després de deixar fora del sistema 100.000 vots ) i amb un sistema electoral que penalitza l'abertzalisme?
A les properes eleccions l'eslògan és fàcil: si no anem a votar ells (psoe-pp-erc) tornen!

Anònim ha dit...

Bé, per sort aquí PSC-PP no sumen, que sinó...
El que tinc clar és que mentre PSC+ERC+ICV sumin hi haurà tripartit

Anònim ha dit...

LES PREGUNTES QUE EL POBLE LI FA AL SR. CIURÓ

Fem un anàlisi del que va fer el gran govern a on en Ciuró tenia una gran responsabilitat en el gran projecte de govern :aquestes son les preguntes què des de fa uns quants anys es pregunta la gent de Torredembarra:

- Quantes places hi ha actualment en l’ aparcament de Filadors? 260 places.
- Quantes n'hi hauria de pagament en el pla que volia fer el Govern del que formava part:1000 ?, 1200?.

- Quant costa aparcar-hi actualment? Res.
- Quant haguès costat els aparcaments al CAP i al Carrer Filadors No ho sabem, però tots dos eren de pagament més les zones blaves projectades que també, segur.

- Quant li costa a l'Ajuntament mantenir aquest aparcament? Actualment res.
- Quant li Haguès costat a l’Ajuntament mantenir les zones blaves i els aparcaments projectatsl?

- Es propietat municipal aquest espai? Sí, excepte la part frontal, en la qual hi van dos edificis.
- Teníen previst, l’anterior Govern, que es construís aviat? Aquesta pregunta no necessita resposta vista la situació econòmica que van deixar.

- Cuànta ocupació haguès generat per Torredembarra els Plans de l’anterior Gover: 0 com a molt

- 2.500.000 Euros per invertir i només 0 persones? No hauria estat millor invertir en criteri i arreglar o haber fet en criteri i seny el Carrer Nou No hi havia altres necessitats? (...)

- Quines solucions tenía el seu Govern per al comerç torrenc? (...)

Aquestes són algunes preguntes que em formulen TOTS ciutadans i ciutadanes. Ja veieu que nio i han respostes, ja que els responsables com en Ciuró callen i negan qualsevol responsabilitat perquè és absolutament incomprensible la decisió que varen pendre el seu día.