21.10.08

L´ ANY DELS 25 !


He titulat aquesta entrada amb això dels 25 i, com no, no faig referència als 25 anys de TV3.
Els 25 als que faig referència (i que segur que també passaran a la història) són els diputats del PSC que han optat per Zapatero enlloc d'optar per Catalunya.
Ara deu fer un any el President Zapatero ja va aprovar els pressupostos 2008 in extremis.
I, com sabem des de fa uns dies, els del 2009 finalment també s'aprovaran amb el suport del BNG i el PNB.
Però, sens dubte, a tots aquests que pretenen explicar que CiU ha fallat en la seva responsabilitat i que fins i tot els nostres socis de Galeuscat (PNB i BNG) han entès la situació i han donat suport als pressupostos, cal explicar-los bé què ha passat. Podria ser que analitzant i reanalitzant el panorama polític arribéssim a la conclusió que Convergència i Unió s'ha equivocat. Però si tampoc donen suport als pressupostos Iniciativa i Esquerra, potser els equivocats són uns altres, no?
El PNB i el BNG han fet molt bé. Han collat al Govern del President Zapatero i n’han tret rèdits pels seus respectius territoris: les competències en innovació pels bascos, potser les competències de trànsit per Galícia i, en qualsevol cas, 200 milions d'euros addicionals al País Basc i Galícia.
A partir d’aquí, és cert que CiU té com a socis el PNB i el BNG en el projecte tant electoral, com ideològic de Galeuscat, però Galeuscat no és cap grup parlamentari amb disciplina de vot. Galeuscat és i ha de ser un punt de trobada en totes aquelles accions polítiques encaminades al reforçament del caràcter plurinacional de l’Estat espanyol, en el recolzament dels avenços en l’autogovern de les nacions que el conformen i, en definitiva, de suport en les complicitats comunes.
El que no podem fer és que, per l’existència de Galeuscat, demanem als altres que no aprofitin aquelles situacions que els puguin ser favorables. Igual que, si són favorables per nosaltres, ells tampoc ens retrauran que ho aprofitem.
És més. La situació de conflicte polític entre el PNB i el PSOE és brutal com a conseqüència del Pla Ibarretxe, la consulta popular declarada il·legal pel Tribunal Constitucional a instàncies del Govern de Madrid, etc.,etc.... Però, malgrat això, els bascos han vist bé la jugada i l’han aprofitat. Enhorabona per ells.
Per tant, doncs, més que mirar el PNB, el BNG i, de rebot, Convergència i Unió i el projecte Galeuscat, on toca mirar és cap els 25 diputats del PSC. I, de fet, no només mirar-los, sinó, també, començar a preguntar-los què n’ha tret Catalunya amb aquesta votació.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Els únics veritablement decisius, per que així ho van voler els catalans i les catalanes en les darreres eleccions a les corts generals, son els diputats del PSC, sense ells si que seria impossible d’aprovar els pressupostos estatals.
Son ells i ningú més els que tenen la responsabilitat de fer-ho o no, segons els pressupostos continguin o no les aspiracions de finançament i d’inversió que preveuen l’estatut d’autonomia de Catalunya, aquest estatut que l’escric en minúscula perquè més aviat ens quedarà reduït a un estatutet i encara més quan hagi passat pel sedàs del Tribunal Constitucional, aquest si, amb majúscules.
El senyors del PSC, s’afanyen a dir i repetir que no tenen a veure res els pressupostos amb el finançament, però ja em diran vostès don han de sortir els diners del finançament sinó d’unes partides concretes dels pressupostos generals de l’estat.

Anònim ha dit...

El President de la Generalitat de Catalunya, José Montilla,i el PSC, torna a posar en evidència la seva preferència enfront el seu partit, el PSOE, abans que la gent a la que representa, el poble de Catalunya.
Ens va trair junt amb Zapatero amb l’Estatut, al qual ell mateix hi va presentar 62 esmenes a títol personal quan ja era President, ens ha traït quan mai ha exigit al govern espanyol
les transferències que per llei ens pertoquen, ens ha traït quan no ha defensat Catalunya davant els atacs de l’estat espanyol per tenir una cultura i unes llegües diferents, ens ha traït per no voler tenir grup parlamentari propi a Madrid per intentar obtenir situacions més beneficioses per Catalunya, i ara, ens ha traït assegurant que no votaran a favor de les esmenes a la totalitat pels pressupostos presentats pel PSOE per l’any vinent.

Anònim ha dit...

Què faran els 25 diputats "catalans" del PSC a la votació de los "presupuestos generales del estado"?. Ara sí que s'hauran de retratar!!!

Anònim ha dit...

Si ERC tinguesin una mica de dignitat CATALANA, haurien de fer un vot de sensura al PSC-PSOE, dimitint dels seus cárrecs i provocar NOVES ELECCIONS. AIXO JA HA ARRIVAT AL SEU LIMIT. Va ser ERC qui va possar als socialistes al poder, i hauríen de ser ells qui ho afrontesin.

Anònim ha dit...

Doncs ja es poden imaginar al PSC, que fruit d'aquesta retallada, seran els seus votants els més afectats socialment pel deficit de recursos.
Aixo es el que s'han de plantejar els votants de PSC, realment surt a compte no ser nacionalista??? Jo crec que si fossim independents tots els socialistes viurien molt i molt millor que ara. En fi, s'ha de saber que es vota, quan es vota.