L'Ajuntament de la Torre recorre contra la sentència que l'obliga a indemnitzar l'empresa de la regidora d'Urbanisme.
L'Ajuntament de Torredembarra ha anunciat que presentarà recurs d'apel·lació davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra la sentència emesa el 22 d'octubre pel jutjat contenciós administratiu número 1 de Tarragona, que el condemna a indemnitzar amb 387.973 euros una immobiliària vinculada a l'actual regidora d'Urbanisme, Maria Dolors Toda (ADMC), per les pèrdues ocasionades per l'aturada provisional de les obres d'un edifici que feia al municipi, ara ja acabat, quan ella era a l'oposició.
UNA HISTÒRIA DEL 2003
L'origen de la rocambolesca situació es remunta al 2005, quan l'Ajuntament d'aleshores, governat pel PSC, es va adonar que dos anys abans, durant l'anterior mandat (de CiU), un tècnic del Consell Comarcal del Tarragonès –que substituïa l'arquitecte municipal, qui havia estat recusat per l'equip de govern– havia donat per bona una alineació incorrecta, a partir de la qual es va redactar un projecte erroni, d'un edifici que la immobiliària Edil Marina SL, vinculada a Toda (llavors regidora a l'oposició), havia de construir a l'avinguda Lluís Companys. Com que les obres ja s'havien iniciat al març, l'Ajuntament en va haver de decretar la paralització provisional unes setmanes després, l'abril del 2005, i en un ple el 30 de juny declarava fins i tot la lesivitat de la llicència concedida durant l'anterior mandat, fet que implicava presentar un recurs contenciós administratiu contra el mateix consistori. En aquell moment, Toda, com a responsable de la immobiliària, sortiria a defensar la legalitat de l'obra i protestava contra el que considerava una «persecució política» i una «manca de diàleg» municipal per resoldre el cas. De fet, en la mateixa època l'Ajuntament acabava d'aturar per qüestions legals les obres d'un altre edifici al sector de Clarà, que construïa una segona immobiliària, Eurocasa XXI, vinculada al llavors company de grup de Toda a ADMC, Joan Carles Crespo, fet que va originar fins i tot una manifestació conjunta dels treballadors d'ambdues empreses, en considerar-se afectats «per un conflicte polític».
UN ACORD I UNA SENTÈNCIA
El cas obert amb Crespo –que en les darreres eleccions ja no es va presentar per ADMC, sinó que era el número 5 a la llista de CiU, i no va sortir elegit regidor– s'acabaria resolent per la via de negociació, però el d'Edil Marina SL seguiria el curs judicial. El novembre del 2006, el jutjat contenciós administratiu número 2 de Tarragona desestimava el recurs de lesivitat de l'Ajuntament contra la seva pròpia concessió de llicència, en considerar que, tot i envair-se un tros de via pública, per protegir la «bona fe» dels tercers, calia que les obres es reprenguessin, fet que va passar el març del 2007.
DECISIÓ SALOMÒNICA
No satisfeta amb això, la immobiliària presentava el novembre del 2007 un recurs contra l'Ajuntament per responsabilitat patrimonial, i li sol·licitava una indemnització de gairebé tres milions d'euros per suposats danys i perjudicis. En la sentència, però, el jutge rebaixa ara la quantitat, d'acord amb la valoració d'un pèrit independent, a 775.945 euros, i a més troba que hi ha «concurrència de culpes» a l'hora d'executar el projecte, ja que al descuit inicial dels serveis tècnics s'hi afegeix «l'errònia i interessada interpretació dels plànols» per part d'Edil Marina SL. Per això només estima parcialment el recurs i dicta que s'ha de repartir la xifra a parts iguals. Toda, regidora d'Urbanisme des de l'agost –en un govern en coalició amb CiU, el PP i altres independents– es limitava a indicar ahir que la qüestió la du directament l'alcalde, Daniel Masagué (CiU), el qual, per la seva banda, va informar en una nota que l'Ajuntament apel·larà per no haver de pagar la seva part, i va voler evitar fer cap declaració.
MARIA DOLORS TODA
regidora d'urbanisme
«Jo no porto aquest tema, pregunteu-ho a l'alcalde»
Ò. PALAU. Torredembarra-Diari el Punt
Condenan al Ayuntamiento a pagar 387.972 euros a una promotora.
El Juzgado de lo Contencioso-Administrativo número 1 de Tarragona ha condenado al Ayuntamiento de Torredembarra a pagar 387.972,99 euros que equivalen a la mitad de la cuantía calculada como responsabilidad patrimonial por la paralización de las obras en 2005 de un edificio en la avenida Lluís Companys
El fallo de la sentencia estima parcialmente el recurso contencioso que la empresa afectada -Edil Marina SL- presentó hace un año en el Juzgado de lo Contencioso Administrativo número 1 de Tarragona y que pedía por responsabilidad patrimonial un montante de 3 millones de euros.
Antes de fallar, se hizo una valoración conjunta de toda la pericial practicada y se fijó la cuantía total en 775.945,52 euros. El magistrado entiende que «los daños probados son debidos no sólo a la actuación de la Administración demandada, sino también de la parte recurrente» por lo que el fallo divide al 50% esta cantidad, la mitad -los 387.972 euros- debe abonarlos el Ayuntamiento a la promotora.
Una chapuza
La historia de este bloque de edificios de cinco plantas empezó a conocerse en 2005, cuando la promotora tenía todos los permisos para edificar en el solar. Contrató a Fran-mat para que cimentara el futuro bloque de viviendas, que empezó en marzo. Pocas semanas después, ya en abril, una visita de obras del concejal de Urbanisme Ramón Ripoll y del ingeniero municipal Salvador Balcells se percataron de que el bloque no respetaba la alineación de la calle (que en ese tramo todavía estaba por construirse) e invadía el espacio viario en unos dos metros.
A propuesta de Ripoll, el 15 de abril el alcalde Manel Jiménez (ahora retirado de la política) firmó un decreto de paralización de las obras. Ello conllevó una protesta de 50 trabajadores ante la puerta del Ayuntamiento argumentando que esa paralización de la obra los dejaba «en la calle».
El Ayuntamiento mantuvo su postura y en junio se aprobó por plenario declarar la lesividad de la licencia por incumplir el Plan General de la ciudad. Paralelamente, la promotora no se quedó de brazos cruzados y llevó el caso a los juzgados. De hecho, el Juzgado de lo Contencioso-Administravivo número 2 de Tarragona falló el 20 de noviembre de 2006 a favor de la promotora, lo que activó de nuevo la obra, que se reanudó en marzo de 2007.
El Ayuntamiento acató la sentencia a regañadientes, pero prefirió no seguir por la vía judicial y buscar una solución a la prolongación de la calle Lluís Companys. La sentencia consideraba que las obras «se habían hecho de buena fe» a pesar de haber incumplido el Plan General.
Por el contrario, Edil Marina SL sí que mantuvo la vía judicial abierta y presentó un nuevo recurso (12 de noviembre de 2007) para pedir responsabilidad patrimonial. La sentencia ha llegado con otros políticos al frente de la alcaldía y de la concejalía de Urbanisme -Daniel Masagué (CiU) y Mª Dolors Toda (L'Agrupació), respectivamente-. El nuevo gobierno local torrense ha considerado que la sentencia no se ajusta a la realidad y ha decidido presentar recurso de apelación en el TSJC, máxima autoridad judicial en materia urbanística.
Jordi Cabré - Diari de Tarragona
6.11.08
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
3 comentaris:
-"Farem un pont" -va dir el candidat.
- Però si no tenim riu - li va dir algú d'entre el públic.
Després d'uns minuts d'indecisió el candidat va dir:
- Doncs farem un riu i després farem un pont.
-Tots contens.
Cuando un juez falla, a favor nuestro, es que se hace justicia...Cuando ese mismo juez, nos condena, la justicia es una mierda¡¡. Este caso que estas mencionando, es el resultado de una mala gestion, del entonces, el mejor equipo de urbanismo habido y por haber y los perjudicados, una empresa y sus trabajadores. Querido tertulia, veo que tu te limitas a colocar una noticia salida de un diario, pero quiero que entiendas, que segun que noticias y la forma de darlas, enturbian a personas, que en ese momento, fueron gravemente perjudicadas. Quiero recordar, que en esos tiempos, las viviendas se vendian a un ritmo muy superior, de lo que se hace ahora y que la cuantia de dineros a percibir con los daños causados,esta sea irrisoria; El churro en la taza de chocolate se suele mojar, perpendicular y recto a la taza; Quererlo meter de una forma horizontal, el churro no entra.
Siempre pueden haber personas, que por su torpeza, quieran mojar el churro horizontalmente, pero para ello, tendran que volcar la taza, sobre el churro y con ello, ponerse perdidos de chocolate. No confundamos, lo que es normal y la logica de las actuaciones; No confundamos, quien comete el error en ese momento; No señalemos con el dedo, a la persona y a la empresa, que fueron gravemente perjudicadas en aquel entonces. Que nadie se equivoque de culpable. besitos
Iteresane publicación en el BOP de la prvincia de Tarregona de fecha 12 de noviembre en su pagina 81 sobre una notificación.
Publica un comentari a l'entrada