19.11.07

Casa Gran del Catalanisme

El líder de Convergència i Unió, Artur Mas, presentarà demà dimarts, al Palau de Congressos de Catalunya, el seu projecte de "Casa Gran del Catalanisme" l'intent des de CDC de regenerar el motor que ha liderat la política catalana en el darrer segle: el catalanisme polític.
La conferència de demà d'Artur Mas, pot ser el punt d'inflexió en la carrera política del líder de CiU. Si articula un relat, un discurs, un projecte estratègic que sintonitzi amb les aspirancions i neguits dels catalans d'avui i fugi del tacticisme de curta volada, tindrà més pròxima la presidència de la Generalitat de Catalunya, sinó, la tindrà més llunyana del que la tenia fa una setmana.
L'objectiu de la proposta del líder de CIU és molt clar: el posicionament.
Artur Mas ha fet una anàl·lisi de la situació política de Catalunya i n'ha tret un diagnòstic clar: el catalanisme polític està en crisi per què ja ha complert els objectius que s'havia marcat: recuperar les institucions catalanes, normalitzar el català i modernitzar Espanya. Quan s'han complert els objectius sorgeix la crisi, per què no se sap cap on anar.
Davant de la desaparició dels objectius comuns,els partits catalanistes es plantegen objectius diferents, que arriben a ser, fins i tot, contradictoris: federalisme,sobiranisme, independència,etc.
A més, tot això en un context d'empat tècnic al Parlament de Catalunya, una situació política enquistada que fa que qualsevol projecte sigui difícil de tirar endavant, per la diferència d'objectius de cada partit polític i per l'aritmètica parlamentària.
Aquesta situació, enmarcada en una crisi global de confiança en els partits polítics creada per els canvis socials que s'han produït amb el canvi de segle: la globalització, l'impacte de la inmigració, la inseguretat, etc.
Aquest plantejament de desorientació, de crisi del catalanisme, està interioritzat per bona part de la societat civil catalana, que comença a estar disposada a que se'ls presenti un projecte, un relat creïble i engrescador.
L'objectiu de la proposta de CDC és el posicionament. Posicionar-se com la persona i el projecte que marca els objectius polítics del catalanisme, que projecta un horitzó comú per aconseguir que el catalanisme continuï essent majoritari i el motor polític de Catalunya,en el futur.
Per això, ofereix una proposta -la casa gran del catalanisme- que va més enllà del seu partit i que intenta sumar a persones independents en el projecte.
Artur Mas, ha arribat a la conclusió que la crisi del catalanime és profunda,i que bona part de la societat ja ho perceb. El seu objectiu, és que quan el país es convenci que la política catalana no té un objectiu clar, que no hi ha un horitzó comú, i es busqui un projecte en el marc del catalanisme, la gent vinculi el projecte de la "Casa gran del catalanisme" amb el projecte del país.
És a dir, l'objectiu d'Artur Mas és avançar-se als esdeveniments, moure fitxa i posicionar-se com a la solució que sorgeix des d'el catalanisme, per quan la crisi del model actual es produeixi.
Per aconseguir això, cal presentar un projecte potent,ben travat,un relat que lligui les preocupacions més profundes amb les esperances més compartides.
Dema sortirem de dubtes. Serà un dels dies més importants del cap de l'oposició de l Parlament de Catalunya. O en surt reforçat o seràl'inici del relleu.

13 comentaris:

Anònim ha dit...

Sorprèn que a hores d'ara algú es pugui sorprendre del fet que militants i simpatitzants de Convergència Democràtica i de Convergència i Unió es manifesti obertament independentista. Jo soc independentista. Una part molt important - m'atreviria a dir que majoritària- de Convergència es Independentista. Un fet que no contradiu en cap moment la ideologia del partit. Som independentistes en un partit que ens permet ser-ho.
Convergència Democràtica de Catalunya recull l'herència històrica del sentiment catalanista i és la principal expressió política moderna d'un sentiment nacional amb més de mil anys d'història.
En efecte Convergència es l'únic partit polític de Catalunya, que obre les portes a tothom.
Però també hi cabríem en el cas de no ser-ho. Quin partit amb seu a Madrid ens permetria militar declarant als quatre vents el nostre independentisme? Quin partit independentista - encara que només sigui de cara a la galeria- ens permetria militar-hi sense ser independentista? Només Convergència ens permet militar, sense jutjar els nostres ideals. Aquest es l'esperit de CdC. Persones al servei d'un país. Persones al servei d'una societat.
El fet que persones de diferents ideologies s'uneixin i treballin per un projecte majoritari de país, suposa un avantatge real. La frase "la unió en donarà la força" pren tot el seu significat a Convergència.Ara ja ho saben. Som independentistes en un partit que ens accepta sigui quina sigui la nostra manera de pensar. Només existeix una condició per ser part de Convergència.
Estimar Catalunya.

Anònim ha dit...

És a dir, l'objectiu d'Artur Mas és RECOGER MAS VOTOS!

Anònim ha dit...

El que fa Mas,�s posicionar-se en un �mbit -el catalanisme,la refundaci� del catalanisme- que segons ell ser� el que marcar� la pol�tica catalana a mig termini.
De fet,pot semblar nou,per� �s el que sempre havia fet Pujol.
�s un exemple clar de posicionament.

Anònim ha dit...

Tot allò que no sigui una aproximació decidida a l'independentisme serà ficar-se en un carreró sense sortida.

Anònim ha dit...

S'ha parlat més de les aspiracions de Catalunya que de CiU, de deixar de pensar en Madrid i "regenerem-nos com a país". Intentar aglutinar el catalanisme a la casa gran és un gran repte i alhora meritori per l'esperança "del dret a decidir de la nació catalana". M'agrada el nou lema, com també la definició de és "català qui viu a Catalunya i ho vol ser". Però arriben amb retard i amb la pressió de les derrotes.

Anònim ha dit...

El discurs, per mi, té molts punts amb els quals no estaria d'acord, en té d'altres d'excessivament ambigus, poc convincents, però també conté elements interessants. Des de la perspectiva independentista, o simplement des de la perspectiva d'ERC, és evident que no és el discurs que hauríem fet nosaltres. No sé quina serà la reacció dels dirigents d'ERC, però crec sincerament que farien un flac favor al catalanisme, i al país, si es limiten a menystenir-lo. Seria una actitud irresponsable, perquè si algú creu que hi ha alguna possibilitat d'exercir algun dia el dret a decidir, fent una consulta popular, per exemple, aquesta possibilitat només existeix si es té en compte que haurem de tenir, també, a CiU com a aliat.

Anònim ha dit...

Decidir és un dret que tenim com a poble, i no se’ns pot negar.
La democràcia no està al servei d’un marc legal, sinó que és el marc legal el que ha de prestar serveis a la pàtria.

Anònim ha dit...

Proposo a CIU, que s'inventin un altra cosa, per exemple crear la CASA GRAN DEL CINISME

Anònim ha dit...

Per mi Artur Mas va fer un discurs de President amb majúscules, amb projecte de país i amb les idees clares i estructurades.
Els cinics,ja estan a altres formacións.

Anònim ha dit...

Quan d'aquí a un temps recordem la data del 20 de novembre de 2007 podrem dir, crec, que va ser un bon dia per a Catalunya i que ho va ser perquè es van establir les bases que mouran l'espai central catalanista dels propers temps.
La conferència de la Casa Gran del catalanisme marca un abans i un després en el catalanisme majoritari del país, el de Convergència, tot obrint la seva base a altres models nacionals, com els d'Esquerra Republicana o altres grups socio-polítics, no necessàriament avui dia representats per un espai polític de referència.

rafael ha dit...

Creo que es un acto electoralista.. del dicho al hecho, va un trecho. besitos

Anònim ha dit...

El catalanisme ni es funda ni es refunda. És més, no es pot parlar de catalanisme en singular sinó de catalanismes en plural. Perquè cada un de nosaltres, el conjunt de catalans i catalanes, vivim i entenem la propia catalanitat de manera singular, a la nostra manera.
No és lícit que el Sr. Artur Mas i CIU es vulguin apropiar d'un sentiment que ens pertany al conjunt dels qui ens sentim de Catalunya.
No es lícit que ens vulguin enredar fent-nos creure que els pertany el què hem construït conjuntament. Les identitats que continuem reconstruïnt cada dia els catalans i catalanes.
El catalanisme ni es funda ni es refunda, el fem tots i totes, plegats.
Sr. Artur Mas es un canallot¡

Anònim ha dit...

Vaig veure l'entrevista que li va fer la Mónica Terribes, ahir vespre a Artur Mas, i avui he seguit els comentaris que s'han fet a TV3 als matins, certament després d'aquest discurs polític, en Mas s'ha consolidat com a líder de CIU, i CIU a demostrat que és la única alternativa per a Catalunya i els catalans, s'ha mullat, ha fet un discurs senzill, però clar, i ha refermat el sentiment de Català.
De ben segur no ha deixat indiferent a ningú, fins i tot Heribert Barrera, ha aplaudit el seu discurs.
M'hagués agradat ser-hi, llàstima, m'estic perdent les coses bones que passen.