24.1.08

POTENCIAR LA NATALITAT

Potenciar la natalitat és invertir en el futur de la nostra societat 22/01/2008
El cap de llista de CiU ha assegurat que “em comprometo a universalitzar les prestacions per fills a càrrec de la Seguretat Social: 1.000 euros anuals per fill de 0 a 3 anys i 600 euros anuals de 3 a 18 anys”
El cap de llista de CiU al Congrés per a les properes eleccions generals, Josep A. Duran i Lleida, ha visitat aquest matí l’escola concertada Sant Pere Claver de Barcelona i ha assegurat que “em comprometo que en aquesta pròxima legislatura s’afronti d’una vegada el repte de la natalitat” perquè “hem de potenciar la natalitat. Invertir en natalitat és invertir en futur.
I tant a Catalunya com a Espanya ha baixat moltíssim la taxa de natalitat. Les estadístiques diuen que per poder mantenir els dèficits de natalitat d’aquest moment a nivell espanyol d’aquí a l’any 2025 hauríem de tenir una presència de quinze o vint milions d’immigrants.
Això vol dir que tenim una taxa molt baixa de natalitat, que tot just la immigració estrangera ha corregit un pèl”. Duran ha subratllat que “per potenciar la natalitat, cal apostar descaradament per polítiques que hi incideixen. Ara per ara, Espanya inverteix una tercera part del que dedica el conjunt europeu a polítiques en favor de la família, una cinquena part del que fan països com Finlàndia, Suècia, Àustria o Alemanya i una sisena part del seu PIB del que destinen Luxemburg o Dinamarca”. Duran ha assenyalat que “proposem canviar el marc de la política familiar amb una incidència claríssima en la natalitat, com a inversió de futur.
Potenciar la natalitat és invertir i potenciar el futur de la nostra societat. No podem deixar el dèficit de la natalitat en mans del creixement demogràfic que ens aporti la immigració estrangera”. Duran ha explicat que “ara hi ha dues actuacions del govern Zapatero: una de molt puntual, els 2.500 euros per fill al néixer, que segons l’Associació de Consumidors no cobreixen ni un 40% de les despeses del primer any d’un nen o nena, quan la política de natalitat s’ha de fer pensant dels 0 als 18 anys. I hi ha una segona mesura a Espanya que és pels fills amb pares a la Seguretat Social que dona uns 500 euros a l’any pel fill entre 0 i 3 anys i 291 euros entre 3 i 18 anys. Això només ho poden cobrar aproximadament un milió de nens entre 0 i 18 anys a Espanya, perquè posen tants impediments, un límit tan baix de renda que només poden cobrar aquestes ajudes en concepte de família per fomentar la natalitat un milió de nens entre 0 i 18 anys mentre que a Espanya hi ha 10.400.000 nens en aquesta franja d’edat”.
Duran ha remarcat que “em comprometo que, per potenciar la natalitat, fem que els pares amb fills de o a 3 anys a càrrec de persones que estiguin a la Seguretat Social passin a cobrar mil euros/any d’aquí a final de la legislatura” tot i reconèixer que “està molt distant encara del que es cobra a altres països, com França: on 500 euros/mes. Proposo, doncs, fer un gran salt qualitatiu” Una altra proposta és que “les persones amb criatures de 3 a 18 anys han de poder cobrar 600 euros/any. I, a més, fer-ho compatible amb estendre la mesura de deduir de l’IRPF 100 euros/mes a la dona treballadora.
Cal universalitzar aquesta ajuda, no només a la dona que treballa sinó també a la que es queda a casa per cuidar dels fills”. Duran ha explicat que “sóc conscient de la situació econòmica que vivim i que quan es fan promeses polítiques que tenen un cost s’ha de ser conscient que venen temps on les coses no aniran tan bé. Però proposem quelcom que és inversió en el futur”.
I ha afegit que “no espanti ningú gastar diners de les prestacions de la Seguretat Social invertint en natalitat perquè és la garantia que en el futur en aquest país hi hagi població, gent per treballar, gent per cotitzar i per ajudar que els pensionistes cobrin les pensions.”.El dirigent de la federació ha declarat que “ CiU ha calculat el cost que significaria aquesta proposta: al voltant de 3.500 milions d’euros, una xifra insignificant ja que tenim un superàvit pressupostari de 24.000 milions d’euros.”