16.1.08

ACTITUDS i EDUCACIÓ

Parlem d'hàbits o d'actituds. Dels primers diria que s'aprenen a partir de l'experiència, el costum, la tradició... però de les actituds més aviat apuntaria a que són fruit de l'educació. És cert que l'experiència també té un paper molt important en les actituds que adoptem, però la base podria situar-la en una bona formació i educació.
Em passa que quan una persona adopta actituds asocials, em dol i em fa preguntar el per què, quan és tan fàcil correspondre. Probablement em ve de petit, de l'educació que vaig rebre, d'uns pares que em varen ensenyar a respectar les persones i actuar amb educació.
Recordo que una persona molt propera a la família, amb un caràcter molt fort i egoista, em tenia molta estima, però en alguna ocasió havia fet plorar a la meva mare. La reacció immediata era l'enuig i la planificació de la venjança; una venjança que es traduïa en negar la salutació quan ens creuéssim pel carrer.
Tot i els esforços no aconseguia complir el meu propòsit, perquè mai he estat rancorós, i se m'havia educat per saludar i desitjar el bon dia a les persones a qui coneixia i també a qui no; una acció que ha esdevingut un hàbit, però no pas rutinari, perquè l'acompanya un desig sincer.
Cada dia al matí, quan surto de casa em trobo a veïns i vilatans, alguns d'ells de manera força periòdica, a qui desitjo un bon dia, encara que desconec qui són, d'on són i on van, però són persones que s'han llevat com jo, i inicien el dia amb ganes de ser feliços.
No sé si us ha passat mai que passejant pel carrer, aneu a saludar a una persona i aquesta es gira d'esquena.
A mi m'ha passat, i el primer que penses és que no t'ha vist. Aquest va ser el comentari en arribar a casa.
La segona vegada que t'hi trobes, ja ho mires d'una altra manera: "aquí passa alguna cosa!". Les altres ocasions et confirmen que no es tracta d'una distracció sinó d'una voluntat expressa.
Sap greu que a la nostra societat puguin passar aquestes coses. A casa em parlaven de famílies que no s'entenien; que estaven renyits. Ens venia de nou; no ho podíem entendre! com es podia renyir entre família?
És evident que una mostra d'aquest tipus, que no deixa de ser una mostra d'intolerància, ha de venir motivada per algun fet o fets concrets.
Probablement per desavinença de criteris; posicionaments contraris; defensa de realitats o pensaments diferents..
El que no està tan clar és que la decisió encertada sigui negar la salutació, perquè es pot entendre com a menyspreu, i això a casa meva m'havien ensenyat que no s'havia de tenir ni amb el pitjor enemic. És clar que a casa valoraven molt la convivència, la col·laboració, el respecte i el bon fer, i probablement això no passava a totes les cases, per desgràcia d'ells o elles.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Cuando se dicen las verdades se pierden las amistades.

rafael ha dit...

Si si, eso es verdad, pero eso me pasa con los politicos, con la gente normal, no me pasa. La clase politica te atienden muy bien y te dan un buen trato y te dicen, ven a las reuniones y si tienes, amigos trelos..que expongan sus problemas. Todo es predisposicion; Pasado el tiempo, que se han asegurado tu voto...le preguntas algo y te dicen, que tienen mucha prisa...pasado un plazo aun mas largo...pasa por tu lado y hacen ver que no te ven; Y uno piensa...¡¡COÑO!!Sera que me he vuelto invisible??Y pasado un tercer tiempo, todavia mas largo que el segundo..mas o menos, cuando vueven haber elecciones, entonces, te recuerdan, cuanto te quieren..vamos, como si te fueras ido al pueblo y hace cuatro años, que no te ven. Hasta te da pena, de su perdida de memoria. Pobre tio/a, con lo joven y majete/a que es...que lastima. besitos

Anònim ha dit...

He estat xafardejant una mica el teu blog i els teus articles, molt interesants, per cert, i no deixo de preguntarme com una persona com tú que, tot i que no et conec personalment, sembles preparad i assenyad i a més tens una bona formació,pot anar a una llista com la del CIU de Torredembarra on va gent que no té tan clara la idea de democràcia i on impera uns misteris i pensament "unic" i "absolutista", on no es permet massa sobin la discrepancia
( que es part fonamental del joc polític i democràtic )i on mana qui ja sabem els de sempre. Sincerament, crec que l'idealisme i les ganes de fer no et deixen veure a on t'estas ficant.
Només espero que no et cremis, que no hagis de sortir a correcuita quan vegis el que estic segur veuras.
Seria una llastima que Torredembarra perdès algú com tu, amb empenta (encara que una mica massa idealista, però això es cura amb la edat).Je,Je.

Anònim ha dit...

Va ser una simple qüestió de principis: el filòsof es va suïcidar per deducció, mentre que el tertuliá ho a fet per contrastació.