2.5.08

Més clar.............. l'aigua.


El PSC diu que CIU imita “el comportament pueril i immadur d’ERC”. El comentari va relacionat amb l’abstenció de les dues formacions a la votació del Decret de l'aigua. El PSC diu que l’actitud de CIU no és pròpia d’un partit de govern. A sobre, diferents mitjans de comunicació li fan d'altaveu. Vaja, vaja.
Pel que sembla al PSC estan convençuts que un partit de govern és el que enganya a la gent del país o els hi pren el pèl. Pel PSC i alguns mitjans de comunicació un partit de govern és el que fa Decrets d'amagat i diu mentides al Parlament quan es pregunta sobre un possible transvasament. Personalment, penso que l’actitud de CIU en aquest afer no ha estat tant incoherent com ens volen fer creure.
No s’ha fet demagògia, ni s’han tret pancartes al carrer. Una actitud molt diferent a la que vam poder veure en el seu moment entre els partits que ara formen el tripartit. Difícilment CIU podia votar contra la interconnexió de xarxes, però si podia posar-hi condicions com demanar consens al territori o, com a mínim, dins el propi tripartit. CIU tenia dret a no votar una política d’improvisacions ii d’emergència davant l’emergència. D’altra banda, resulta curiós que les veus que parlen de la suposada incoherència de CIU en aquest afer no diguin res sobre el motiu que sigui l’Estat qui pagui aquest transvasament, però que ho faci a compte del que se’ns deu per inversions pendents.També és estrany que, de sobte, es faci el silenci sobre l'incoherència del mateix PSC, no? No va ser el PSC que va signar un compromís per no fer transvasaments?
I què dir dels canvis d’opinió diaris, estaques si, estaques no, disparitat de criteri dins el mateix govern, transvasaments que el govern espanyol rebutja, etc, etc. Espero impacient que es parli en veu alta de la postura del PSC en l’afer de l’aigua. També espero que es parli del paper d'ICV-EUA. I ara què?
No ha estat canviant i incoherent la postura d'aquests grups? Em fa gràcia això d’exigir coherència al partit de l’oposició quan els que governen no saben ni el significat del termes “coherència”.
L’opció del Roine
Com se’n parla molt darrerament (potser no recorden que és una opció que CiU va proposar ja fa 13 anys!?) i segons ens arribi la informació d’un lloc o d’altre, canvia molt, crec que es bo detallar el projecte, sense prendre partit. Encara que amagar que n’estic a favor és absurd, procuraré ser objectiu en la següent exposició.
Dades del projecte de tranvasament del riu Roine a l' àrea de Barcelona
L’ empresa que té la concessió per l’explotació dels recursos hídrics del riu Roine es BRL (societat mixta (Aménagement du Bas-Rhône et du Languedoc) fins l’any 2056 ( www.brl.fr )
Es tracte d’una canonada que circularia des d’Arles (França) a Cardedeu (Catalunya), d’una longitud entre els 330km i els 310km, depenent del traçat definitiu, dels que 200km estarien en territori de l’estat francès i els restants en territori del principat, amb un diàmetre total de 2,8m i que tindria una capacitat de transportar 15 m3/s, és a dir 1.300m3 a la hora d’aigua, el que suposa el 0,3% del caudal del riu.
Objectius del transvasament
Pal·liar la necessitat d'aigua potable de l'àrea de Barcelona en un futur proper, mig i llarg termini, davant del creixement demogràfic i turístic de la zona. L'àrea de Barcelona ha passat d'una població de 4.328.447 habitants l'any 2000 a 4.841.365 l'any 2006, el que és un creixement acumulat d'un 11,9% i quantitatiu de 512.918 habitants. Aquest any 2006, Catalunya va rebre 24,4 milions de turistes i més de la meitat van fer-ho a l'àrea de Barcelona.
Qualitat de l’aigua
Un aspecte ben important d’aquest bé, és la qualitat de l’aigua. Com a exemple de la qualitat de la nostra aigua, dir que només 2 de cada 10 Tarragonins beuen aigua de l’aixeta, mentre que en zones abastides pel Roine l’ordre s’inverteix.
Temps d’execució del projecte
Segons les darreres declaracions de l’expresident de BRL, en Jean-Louise Blanc, es trigaria un màxim de 5 anys en dur a terme les obres i començar a transvasar aigua del Roine. En el càlcul ha tingut present que les autoritats espanyoles i catalanes, precisarien d’un any per discutir el projecte i dotar-lo d’un marc legal.
La resta del temps seria el de construcció. Segons altres opinions, el projecte podria arribar a trigar 15 anys, com ha dit en Àngel Simon, Director General d’ Aigües de Barcelona.
Cost de la inversió
L’any 2001 es va calcular que el cost per metre cúbic d’aigua del transvasament del Roine seria de 0,24€. El cost del metre cúbic d’aigua dessalada és de 0,50€. Actualment es calcula en un cost similar fer una o l’altra infraestructura. Hem de tenir en compte que la inversió inicial és molt major en el cas del transvasament, però un cop amortitzada l’obra, es redueix de forma dràstica, doncs dessalar té un major cost energètic (per tant també contamina molt més) El cost del transport amb vaixells d’aigua de la dessaladora de Carboneras (Almería, Espanya) és de 8€ el metre cúbic.
El cost del projecte es pot dividir en tres:
-Construcció: serien 1.270 milions d’euros, el que equivaldria a 0,19€/m3
-Energètics: per bombar l’aigua. El consum seria de 2kWh/m3, el que significa 0,012€/m3
- Explotació: els drets d’explotació en mans de la companyia BRL suposarien el tercer aspecte.
Si tenim en compte que el principal fet diferencial és l’ energètic, doncs el consum elèctric de l’opció dessaladora és el 65% superior al del transvasament i tenim en compte que el cost de l’energia creix de forma continuada, és evident que els costos són majors en la dessalinització. També cal tenir en compte que la vida útil d’una “màquina” com la dessaladora, no és ni la meitat que la d’una obra civil com la canonada.
Entorn i medi ambient
Ambdues opcions comporten un cost ecològic. Fer la canonada representa fer una rasa de més de 300 km, salvar desnivells, fer túnels, 6 estacions de bombeig, consum d’electricitat i reduir el caudal ecològic del riu en un determinat percentatge. Com he dit , la captació representa el 0.3% del caudal i sumant-hi el que ja s’hi extreu, no arriba al 5% del caudal total del riu. Són xifres que no tenen una afectació perceptible en el riu, ni en el seu entorn. Per altre banda, les dessaladores són plantes de processament tipus “fàbrica” que capten aigua del mar i separen l’aigua de la sal. L’aigua necessita ser tractada, doncs no és del tot potable (és com aigua destil·lada) mentre que la sal, dissolta en aigua marina, es tornada al mar d’un ha estat captada.
Si tenim en compte que per dessalar consumim un 65% més d’electricitat que amb el transvasament i que la sal retornada incrementa de forma notable la salinitat de l’aigua de l’entorn marí on esta situada la planta dessaladora, el cost ecològic d’aquesta fórmula, resulta superior al del transvasament.
Vist tot això, segur que són dades suficients com per fer-se una idea del projecte.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Esquerra és com una oca amb el cap acabat de tallar. No para de córrer, però sense saber cap a on. Iniciativa ha iniciat una cursa (a 80 per hora, per descomptat) cap al ridícul sistemàtic.
No prenen una decisió encertada ni per equivocació. Convergència i Unió és com el segon plat d’un menú de 7 euros, mastegues i no saps si és carn, peix o cap de les dues coses.
I el PSC veu com el govern “amic” té un concepte de l’amistat basat a clavar punyalades a l’esquena. Ei, però de bon rotllo.
La descripció de la nostra realitat política no pot ser més clara.
I de tant que ho és, espanta. La suma de desorientació, incompetència, indefinició i submisió de la nostra classe política, dona el resultat d' un País desconcertat i sense rumb.
Com l'actual Barça, però encara pitjor. Almenys aquests poden fer neteja, una opció que els ciutadans no tenim.
La desorientació d'ERC, la incompetència d' ICV, la indefinició de CIU i la submisió del PSC sembla que no tenen remei. Almenys a curt termini i diríem que a mig tampoc.
A Can Barça també gaudeixen d'aquestes qualitats entre els que juguen a futbol, però tenen un avantatge. Poden cercar-ne de noves a curt termini, una opció que el País no te amb els que juguen a fer política.
Així estem doncs, els de Can Barça cercant noves qualitats entre els que juguen a futbol i el País aguantant la plantilla actual dels que juguen a fer política, que hi farem.
Salut.

Anònim ha dit...

Les mesures que s'estan posant en marxa (dessalinitzadores, transport d'aigua amb vaixell i tren, perllongament del minitransvassament són només mesures provisionals i insuficients.
Tard o d'hora el responsables polítics que ara s'oposen al transvasament del Roine, per qüestions coorporativistes i poc transparents, hauran d'entrar en raó... o fer moltes novenes i processons a Montserrat a veure si la moreneta intercedeix i arrriben les pluges suficients i abundants.

Anònim ha dit...

Viva España !
Viva el Rey !
Com en els Deu Manaments: tota la ideologia -i la praxi- socialista es contracta en aquests dos manaments.

Anònim ha dit...

Puestos a no estar de acuerdo, ahora me voy a meter con la Feria de Abril de Barcelona......espero que algún día alguien nos aclare porque se la tiene que subvencionar con dineros públicos siendo de iniciativa privada.
No hay dinero para escuelas, promoción de nuestra propia cultura (sardanismo), etc. y se nos van cientos de miles de euros sólo por el voto andaluz.
Ya sabemos que los socialistas lo copan todo y esos de catalán tienen poco pero que no se pasen o, cuanto menos, que presenten a la luz pública las cuentas que permiten este evento.
Y todavía no estoy de acuerdo con más cosas....pero las dejo para otra día.

Anònim ha dit...

Se os ha visto el plumero progresistas!.....¿de dónde sacaréis los votos ahora?......¿de las Terres del Ebre?....¿del área metropolitana de Barcelona?....¿de Girona?. Usurpásteis la voluntad popular firmando compromisos de no transvases, lo que se tradujo en el voto de los que confiaron en tal compromiso y que no se podía tomar, como así se ha demostrado. ¿Y ahora qué?...se hace el transvase...vuestra palabra no sirve para nada...¡id a buscar votos a Deltebre!.Para más INRI, durante el tiempo transcurrido desde vuestro asalto a la Generalitat, no habéis hecho apenas nada por asegurar el abastecimiento a Barcelona, ni una planta desaladora, nada. ¿Que pretendeis, el voto de los que habitan en esa área y a los que habeis estado a punto de matar de sed?...¡pues va a ser que no!.....siempre os quedará Girona, aunque tengo serias dudas.....¡Ah! y Lleida, que con lo de la parida del Segre os van a estar eternamente agradecidos.......
Habrá que inventarse otro rollo a ver quién traga; eso sí, os agradecería que no fuera algo que dividiera el territorio más de lo que ya lo está gracias a vosotros, cameladores progresistas paralizantes.