4.2.08

Aigua per a Catalunya

El cap de llista de CiU a les eleccions generals afirma que “ni el PP ni el PSOE ens volen garantir més aigua per a Catalunya”
El cap de llista de la federació per a les eleccions generals, Josep A. Duran i Lleida, ha presentat a Sau, on ha visitat el pantà greument afectat per la sequera, el “compromís de CiU envers el transvasament del riu Roine. Cada cop plou menys, les tasses de pluviometria han baixat considerablement i, en contra d’aquesta tendència, la població ha crescut, cap cop som més persones: és a dir, menys aigua i més persones que n’han de beure, que la necessiten per garantir el progrés, més empreses que la necessiten per garantir l’ocupació, més espais d’oci que els hi cal per garantir que la nostra oferta sigui bona pel que fa a serveis. No canviarem ni el règim de pluviometria ni la tendència d’augment de la població. En conseqüència, tenim un problema estructural”.
Duran ha recalcat que “fins ara forces polítiques, justament les que avui tenen responsabilitats de govern en la Generalitat i a l’Estat han confiat bàsicament en l’aigua del cel, en la pluja.
La sequera no és un fet nou i ja fa uns quants anys que arrosseguem aquest problema”. I ha afegit que “la falta d’aigua s’ha agreujat i no hi hagut resposta de l’Administració. Hi ha hagut, doncs, sequera d’aigua, però també sequera d’idees, de propostes de l’Administració. Recordo el conseller Milá en l’anterior legislatura que va assegurar que a hores d’ara tindríem resolt l’abastament d’aigua. O en aquesta legislatura, vaig interpel•lar el president del govern el 15 de febrer de 2006 i Rodríguez Zapatero es va manifestar obert i va expressar el compromís a discutir d’altres possibilitats davant el plantejament que li vaig fer del Roine i a estudiar-ho. Dos anys després, tampoc s’ha fet res des del govern de l’Estat”.
“Cal un resposta estructural a un problema estructural”
El cap de llista de la federació per a les properes eleccions ha assenyalat que “cal donar una resposta estructural a aquest problema estructural. Cal, doncs, fomentar una política d’estalvi de cara als propers 25 anys i incentivar fiscalment les empreses que facin servir mesures d’estalvi d’aigua – i recordo que el PSOE volia suprimir, en la reforma de l’impost de societats, les deduccions que les empreses es feien per aquest objectiu i s’han mantingut gràcies a CiU. És bo també que hi hagi campanyes de sensibilització i invertir en educació mediambiental, també es pot gestionar millor l’aigua però sobretot el que és molt important és connectar totes les xarxes d’aigua de Catalunya. “
Duran ha dit que “avui Catalunya té aigua i la té l’àrea metropolitana de Barcelona, on es beu la d’altres conques. A Girona bona part de l’aigua del Ter no se la poden quedar per les necessitats dels gironins en general i dels pagesos perquè es transfereix a Barcelona. Amb aquesta connexió i amb la proposta que fem –la solució definitiva i estructural per l’abastament d’aigua per a Catalunya- del transvasament del Roine es reequilibraria el Ter, el Llobregat, l’Ebre i el Segre. És la proposta que defensaren en la propera legislatura”
“Ni el PP ni el PSOE ens volen garantir més aigua per a Catalunya”
El dirigent de la federació ha recalcat que “ja sabem que pensa el PSOE: fins ara no han estat capaços de donar-hi resposta. El govern de la Generalitat es dedica ara conjunturalment a portar aigua del Roine en vaixells quan abans en el passat sempre s’han negat a fer el transvasament. Com que estem en precampanya electoral, volen aparentar que son capaços de donar resposta al problema”. I ha afegit que “El PP també s’hi va oposar. Encara recordo unes paraules de la seva darrera ministra de medi ambient respecte a la proposta de CiU de connexió amb el Roine que va dir que connectar les xarxes d’abastament de Catalunya amb el Roine és tant com independitzar les aigües catalanes de les espanyoles. El PP també veu fantasmes aquí: la independència de Catalunya a través del transvasament del Roine. Estem doncs en una situació que ni el PP ni el PSOE ens volen garantir més aigua per a Catalunya.”
Finalment, Duran i Lleida ha remarcat que “ qui pot, vol i està en condicions garantir l’aigua que necessitem per Catalunya és CiU. Per això, em comprometo solemnement com a candidat, al costat d’un pantà que reflecteix la manca d’aigua que tenim, a situar el transvasament del Roine en primera línia de qualsevol mena d’acord, d’aportació de CiU a l’estabilitat política espanyola. Catalunya necessita aigua, aquí no en tenim, no podem esperar que plogui, no podem mirar sempre al cel a veure si plou o no.
Cal mirar al Nord, a l’Europa verda. Allà tenim aigua i l’hem de dur del Roine.”