27.2.08

Suspensió cautelar de les obres.


Salvem els Muntanyans demanarà al TSJC la suspensió cautelar de les obres
Un informe encarregat pel jutge conclou que Muntanyans II posa en risc un espai d'interès natural
AZAHARA PALOMARES. Torredembarra
L'espai d'interès natural (EIN) Platja de Torredembarra i Creixell perilla si s'edifica el pla parcial Muntanyans II. Aquesta és una de les conclusions de l'informe fet per un pèrit independent per encàrrec del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que actualment tramita dos contenciosos administratius presentats per la Plataforma Salvem els Muntanyans contra l'aprovació del projecte. El col·lectiu va anunciar ahir que sol·licitaran al jutge que decreti la suspensió cautelar de les obres, iniciades el mes de juny passat a Torredembarra. La plataforma, però, va fer una crida perquè intervinguin les administracions competents.
«Cal que algú aturi aquest despropòsit.» Amb aquestes paraules es va referir als resultats de l'informe independent el portaveu de la plataforma contrària al projecte urbanístic, Jordi Vázquez. El col·lectiu es posarà en contacte en els propers dies amb el seu advocat per tal de fer una petició formal d'aturada cautelar de les obres, i es van mostrar confiats en l'èxit del procés judicial iniciat per deixar sense efecte el vistiplau de la Generalitat al pla. «Nosaltres i la promotora sabem que aturarem Muntanyans II», va sentenciar.
Les demandes de Salvem els Muntanyans tenen ara el suport d'aquest nou estudi geològic i hidrològic, que certifica el «risc d'inundació» dels terrenys (on es preveuen 550 habitatges a tocar de l'EIN), a més de la seva condició, en part, de zona humida, i el risc de «danys a les persones» a la urbanització en cas de pluges fortes. El document fa també una crida d'atenció als efectes que la construcció de Muntanyans II tindrà sobre l'espai protegit de Platja de Torredembarra i Creixell (separat del pla per la via del tren). Així, considera que la urbanització retalla la coneguda com a «zona de transició» de l'àrea protegida, clau per l'alimentació dels estanys en casos de precipitacions.
En conclusió, alerta que «es posarà en perill el seu futur» i que, fins i tot, es podrien produir variacions en la salinitat de la llacuna dels Salats, a més de provocar «una recessió i degradació de la zona humida».
L'informe s'ha elaborat a petició de la mateixa plataforma, tot i l'oposició del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, que va presentar un recurs a la decisió del jutge.

2 comentaris:

Tertulià ha dit...

A Muntanyans II ja comencen a prendre forma els carrers i s'hi han instal·lat fanals.

Anònim ha dit...

Despropòsit administratiu'
La plataforma acusa les administracions d'un seguit de «despropòsits» que han portat a permetre l'edificació de Muntanyans II.
D'una banda, l'Ajuntament de Torredembarra va aprovar el pla sense cap estudi d'impacte ambiental, i tot i que fa un any va rectificar amb la petició d'un estudi sobre zona humida, no l'està duent a terme, segons va denunciar Jordi Vázquez.
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) també va permetre el desenvolupament de la urbanització amb informes favorables a la construcció, encara que advertint de la necessitat de senyalitzar bé les zones de risc d'avinguda d'aigua, de fer murs de contenció i prohibir l'estacionament de cotxes, segons va explicar.
Després d'una comissió d'urbanisme del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de Tarragona el 2004, en què es va suspendre l'edificació per perill d'inundacions, continuava el portaveu, el conseller Joaquim Nadal «va estimar un recurs de l'Ajuntament i la promotora i va permetre l'aprovació definitiva, sense arguments tècnics nous.»
La conselleria de Medi Ambient i Habitatge es mostra «inactiva», segons Jordi Vázquez, que acusa el conseller Francesc Baltasar de ser «un titella del PSC.»
Aqui.